Паметникa на капитан Георги Георгиев бе преместен в Градската градина на Кърджали

2015-06-21 10:36:51, bg-sail

Бюст-паметник на капитан Георги Георгиев бе открит в родния му град Кърджали, а това се случи в годината, когато околосветският самотен мореплавател  трябваше да навърши 85 години. Той е разположен в центъра на града, в градската градина, а идеята да бъде преместен тук от досегашното му местоположение - брега на язовир „Кърджали” край гребната база, е повече кърджалийци и гости на града да могат да си спомнят и да не забравят за изключителното постижение на Капитана, с което той постави България на картата на морските държави в света.

За да уважи този жест на кърджалийци към своя съгражданин, в града край Арда пристигна и лично сина на капитана - Иван Георгиев, който също е мореплавател.  По думите му „единствената цел на това (околосветско - б.а.) плаване беше да се покаже, че една малка България, за която морските нации трудно чуват, има място в Световния океан, да покаже, че тук се раждат моряци, да покаже, че ние също сме майстори по ветрила и по всички моряшки насоки”.

В думите си пред кърджалийци, дошли на церемонията по откриването на паметника, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис подчерта изключителното постижение на почетния гражданин на родопския град, с което той прослави България пред света.

„Капитан Георги Георгиев завинаги хвърли котвата в центъра на Кърджали. Кърджали не е морски град. Но Кърджали е дал един от най-смелите моряци в цялата история на нашата страна, чрез който сме се прославили по целия свят с едно околосветско мореплаване на една яхта. Един град, който се намира между две малки „морета” - язовир „Кърджали” и язовир Студен кладенец”, даде най-смелия мореплавател в страната ни, а защо не и в целия свят. Това е повод за гордост. И нека когато минаваме покрай бюст-паметника на кап. Георги Георгиев, всеки един от нас да съизмерва себе си и своите си постижения и отговорности, с това, което той е направил за България. В своето самотно плаване в Тихия океан той е имал много трудни моменти. Той се е справял с урагани, които са заплашвали да запратят яхтата „Кор Кароли” на дъното на океана. Но това не се е случило, защото явно ураганът е срещнал срещу себе си един силен дух на български гражданин, един българин, който е преодолял и тази трудност”, каза кърджалийският градоначалник по време на откриването на бюст паметника на капитан Георги Георгиев.   

В нея участваха още неговите съратници капитан Тома Томов - най-дългогодишният капитан-щипер на аркантината „Калиакра” и председател на фондация „Кор Кароли”-Варна, секретарят на яхт-клуб „Капитан Георги Георгиев-порт Варна” в морската ни столица Румен Кирчев.

Венци и цветя пред паметника поднесоха областният управител Илия Илиев, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, представители на Инициативния комитет за преместване на бюст паметника в центъра на Кърджали.

 информацията е взета от Dariknews.bg



Регистрации

ENTRY FORM 2016 (online)
ENTRY FORM 2016 PDF
Regional Specialized Youth Sailing Sport Olympian Reserve School "Regional Yacht Club", Mykolayiv, Ukraine / Mercury/Меркурій
2016-07-31 15:25:25
Яхт Клуб Созопол / Finoor S
2016-08-05 10:38:42
СК.'Черно море бриз'' / Мистрал
2016-08-05 15:31:11
Всички регистрации


Новини

2000-2024 dev.bg-sail.org
website & programing bg-sail.org

time to create 0.2250