Българин написа симулатор за Volvo Ocean Race

2009-06-07 00:10:00, Петър Савов

Всички които се занимават с ветроходство са чували за Volvo Ocean Race, едно от култовите състезания. Обиколката на света с еднокорпусни лодки Volvo Open 70 , това спокойно могат да бъдат наречени състезателни машини а не лодки.

Както с всички по известни световни състезания футболни, автомобилни има компютърни игри , така и за Volvo Ocean Race има играта http://www.volvooceanracegame.org/.

По случайност (никаква случайност от 1993 година се познаваме, яхти) познавам Цецо /zezo/ човека направил симулаторa. Същността на това което е направил той е следната на базата на прогнозите на NOAA /National Oceanic and Atmospheric Administration/ USA/ за пресмятане на времето, ви дава възможност да зададете няколко точки през които искате да минете и сайтът ви калкулира най-късия и най-бърз път. Както Zezo e написал в сайта си 'Зарибих се да играя на Volvo Ocean Race и след много безсънни нощи си зададох въпроса добре де а не може ли да се автоматизира играта нали имаме компютри' .

По думите на създателя 'След 2 месеца писане и проектиране на алгоритъма за преценка на пътя, се получи нещо което ме обнадежди и реших че ще е полезно и за много други ветроходци'

Всъщност симулатора е написан за играта Volvo Ocean Race. Все още софтуерът не отчита реалните параметри на истиснките лодки в смисъл вълнения, течения, полярни диаграми на лодките и т.н. И все още не е пригоден за истинско предвиждане на пътя на една реална лодка.

Но това е все пак едно прекрасно начало, а човек създал това, би могъл да създаде и следващ вариант който да отчита много от тези параметри.

Симулаторът е създаден като интернет сайт http://zezo.org/ в него имате карта на света на която задавате начална и крайна точка. Сайтът ви прави сметките и ви връща графично всеки поворот който трябва да направите.



Официален сайт на симулатора : http://zezo.org/



Регистрации

ENTRY FORM 2016 (online)
ENTRY FORM 2016 PDF
Regional Specialized Youth Sailing Sport Olympian Reserve School "Regional Yacht Club", Mykolayiv, Ukraine / Mercury/Меркурій
2016-07-31 15:25:25
Яхт Клуб Созопол / Finoor S
2016-08-05 10:38:42
СК.'Черно море бриз'' / Мистрал
2016-08-05 15:31:11
Всички регистрации


Новини

2000-2024 dev.bg-sail.org
website & programing bg-sail.org

time to create 0.1202