Volvo Ocean Race 2008 - 2009

2009-07-02 00:53:26, bg-sail.org

В неделя, 28.06.2009, на плажа близо до устието на река Нева в Санкт Петербург победителите в най-голямата презокеанска регата получиха своите трофеи. След 37000 морски мили, 10 етапа и 7 гонки в пристанища побетители в регатата са екипажът на Ericsson 4, следвани от PUMA  и Telefonica Blue.

Всичко започна на 4ти октомври 2008 с две гонки в пристанището на Аликанте. Испанската публика получи специален подарък - двете яхти Telefonica Blue и Telefonica Black се класираха на първите две места. Класирането на испанските екипажи беше съвсем естествено, като се има предвид, че тяхната тренировъчна база бе в Аликанте и те познават много добре местните условия.

Първиат етап от Аликанте до Кейптаун започна със силен вятър (25 възела) и триметрови вълни, което направи телевизионното предаване особено зрелищно. Първи от пристанището се измъкнаха Ericsson 4 и след 6500 мили успяха да финишират, като поставиха нов рекорд от 596.6 мили за 24 часа.

Следващия етап беше началото на голямата промяна в маршрута на регатата. Вместо обичайния курс към Австралия, флотилията пое на североизток към индийското пристанище Кочин, преминавайки покрай Мавриций и Малдивите. Скоро след старта яхтите се сбъскаха със силните ветрове и големите вълни на южния Индийски окена - Green Drafon счупиха управлението на яхтата, а по-късно и гика, Team Russia бяха пометени от голяма вълна, а PUMA повредиха констръкцията на корпуса и трябваше да намалят скоростта и да се заемат с поправки. Първи достигнаха Индия Ericsson 4, втори бяха Telefonica Blue, а трети - Ericson 3.

На 13ти декември яхтите напуснаха Кочин и се отправиха към следващата спирка в Азия - Сингапур. Дължината на етапа бе 1950 морски мили и завърши за 9 дни, 5 часа, 51 минути и 22 секунди. Първи финишираха Telefonica Blue със шкипер Bouwe Bekking, само 17 минути след тях финишира PUMA, а трети са Ericsson 3, водени от Anders Lewander.

В пристанището на Сингапур се проведе второто състезание близо до брега. При вятър от 10 - 15 възела първата гонка бе спечелена от PUMA, а втората  - от Ericsson 4.

На 18 януари 2009 яхтите отплаваха от Сингапур за Цингдао - 2500 мили срещу вятъра през Китайско море послед зима. Първи финишира екипажа на Bouwe Bekking Telefonica Blue, след тях до Китай достигнаха PUMA  и Ericsson 4.

В Цингдао, където миналата година се проведоха гонките от олимпийската регата, на 7 февруари стартира третото пристанищно състезание. Тези гонки освен зрелищно състезание за зрителите, осигуряват и 20% от точките за цялата регата и са много важни за крайното класиране. Първата гонка  спечели Ericsson 4, а втората - Telefonica Blue, водени този път от сребърния олимпийски медалист Iker Martinez.

Петият етап на Volvo Ocean Race е и най-дългият. От Китай до Рио де Жанейро - 12300 мили през Тихия окен, покрай нос Хорн и южния Атлантик. След като стартирха осем часа след останалите яхти и благодарение на рискована тактика да се отделят от основната група, първи в Рио финишира екипажа на Ericsson 3 със шкипер Magnus Ollson. Telefonica Blue се удариха в скала още след старта в Китай и финишираха последни.

Пристанищната гонка в Рио се проведе на четвърти април при слаби ветрове, което даде предимство на Telefonica Blue. Тяхната яхта определено вървеше по-добре на слаб вятър и заслужено финишира първа. След оспорвата битка втори пресякоха линията екипажът на PUMA, следвани от Delta Lloyd.

Етап 6 от Рио де Жанейро до Бостън стартира на 11 април и след 15 дни, 10 часа и 31 минути първи пресякоха финалната линия Ericsson 4. Още в самото начало на етапа Telefonica Black трябваше да евакуират Mike Pammenter от Южна Африка, след като при маневра кракът му се оплете в шкотът на геноата. Първоначално всички мислеха, че кракът му е счупен, но се оказа, че епросто изкълчен. На шестия ден, когато вятърът започна да се усилва, шкиперът на Ericsson 3 Magnus Ollson беше повален от първата голяма вълна, която удари яхтата.

In-port гонките в Бостън бяха спечелени от Telefonica Blue след изклчително интересен старт и оспорван старт на втората гонка. Втори се класираха Ericsson 4, а трети  - Delta Lloyd.

От Бостън флотилията се отправи към Галуей в Ирландия с класическо прекосяване на северния Атлантик. Местните фенове на ветроходството бяха зарадвани от третото място на ирландците от Green Dragon, но преди тях финишираха фаворитите Ericsson 4 и PUMA.

Състезанието в ирландското пристанище беше първата победа на PUMA от старта на регатата до сега. Въпреки, че винаги бяха сред първите, до сега не успяваха да спечелят етап. В Галуей обаче PUMA финишира трета в първата първа във втората гонка, което и осигури победа в етапа.

Осмият етап от Volvo Ocean Race беше от Галуей в Ирландия до Марщранд в Швеция и беше дълъг само 1250 морски мили. Първи отново бяха Ericsson 4. След като скъсаха най-колемия си спинакер, PUMA компенсираха липсата с хитра тактика и успяха да излъжат Green Dragon и финишираха втори, а ирландците останаха трети.

Следващите два прехода бяха още по-кратки. От Марщранд яхтите стартираха към Стокхолм в етап дълъг 525 морски мили. Още в самото начало на етапа Telefonica Blue удариха на камък и загубиха 2 дни в ремонт на щетите, след като водеха след старта. С третото си масто в този етам Ericsson 4 си осигуриха първото място в крайното класиране, а преди тях финишираха PUMA и Ericsson 3.

Гонките в пристанището на Стокхолм бяха последен tанс за Telefonica Blue да се върнат отново в играта за третото място, и за да стане това, трябваше да бият PUMA. И те успяха да го направят, като финишираха втори в първата и първи във втората гонка. PUMA също имаха първо и трето място, но останаха втори в крайното класиране за етапа.

След гонките в пристанището на Стокхолм дойде и голямата изненада в регатата. След като Team Russia се отказаха от състезанието още в Сингапур поради проблеми с финансирането, на 22 юни те обявиха, че се завръщат в регатата. за да се случи това обаче, яхтата трябваше отново да бъде вкарана в рамките на правилата на регатата, ановите членове на екипаша да преминат медицински прегледи и курсове за безопастност.

На 25 юни яхтите стартираха от Стокхолм в последния етап от Volvo Ocean Race - 400 морски мили до старата столица на Русия Санкт Петербург. Team Russia не успяха да се справят с привеждането на яхтата в рамките на правилата, но се включиха в етапа, за да изпълнят целта си да плават за първи път в руски води в етап от Volvo Ocean Race. Първи в Русия пристигнаха испанците от Telefonica Black, след тях финишираха PUMA, въпреки, че водеха през по-голямата част от етапа, а трети в прехода и в крайното класиране са Telefonica Blue.

Крайно класиране във Volvo Ocean Race 2008 - 2009:

POSTEAMPOINTS
1Ericsson 4Ericsson 4114.5
2PUMA Ocean RacingPUMA Ocean Racing105.5
3Telefonica BlueTelefonica Blue98.0
4Ericsson 3Ericsson 378.5
5Green DragonGreen Dragon67.0
6Telefonica BlackTelefonica Black58.0
7Delta LloydDelta Lloyd41.5
8Team RussiaTeam Russia10.5

 

 



Регистрации

ENTRY FORM 2016 (online)
ENTRY FORM 2016 PDF
Regional Specialized Youth Sailing Sport Olympian Reserve School "Regional Yacht Club", Mykolayiv, Ukraine / Mercury/Меркурій
2016-07-31 15:25:25
Яхт Клуб Созопол / Finoor S
2016-08-05 10:38:42
СК.'Черно море бриз'' / Мистрал
2016-08-05 15:31:11
Всички регистрации


Новини

2000-2024 dev.bg-sail.org
website & programing bg-sail.org

time to create 0.2363