Historical Seas Tall Ships Regatta 2010

2010-05-26 22:22:01, Милен Петрински - bg-sail.org

С известно закъснение сядам да пиша за най-значимото събитие тази година - Historical Seas Tall Ships Regatta 2010. Между 21 и 24 май пристанището на Варна прие участниците в регата - ветроходи от 100 метра до 100 години, които привлякоха огромен брой посетители, дошли да видят на живо корабите, за които само са чели в приключенските романи.

Още с влизането в района на пристанището туристите се изправяха пред един от най-големите кораби - участници в регатата - руският ветроход с пълно стъкмяване Мир, дълъг 108 метра. Пред него беше и най-големият наплив от хора, въпреки че по-малките ветроходи бяха доста по-интересни. Истинската атракция обаче бяха двата военни кораба от Оман и Индонезия. Екипажът на баркентината Шабаб Оман посрещаше гостите с арабска музика, екзотични униформи и характерното за тези хора гостоприемство. Индонезийската баркентина Деваручи се отличаваше от останалите кораби с изключително красивите си декорации - основите на двете мачти и надстройката бяха облицовани с много красиви дърворезби, а носовата фигура изобразява индонезийския бог на истината и смелостта, чието име носи корабът. Голям интерес предизвикаха и турската шхуна Бодрум - класическа средиземноморска яхта, и холандския гафелен кеч Текла - истински риболовен кораб, един от последните невоенни ветроходи, извършвали търговска дейност. За най-малките посетители на борда на най-стария участник в регатата - немския Александър фон Хумболт - имаше специална атракция - детските ръчички бяха подпечатвани с печата на кораба. В миналото това е бил начинът моряците лесно да бъдат върнати на кораба си от кръчмите около пристанището.

В понеделник, 24 май, още към 10 - 11 часа сутринта по палубите на ветроходите кипеше особено оживление. Докато екипажите подготвяха корабите за отплаване и за предстоящата гонка до Истанбул, в акваторията на пристанището заизлизаха по-малки яхти и катери, а екипажите и пасажерите на борда им все още не подозираха в какво се забъркват. На брега също беше пълно със зрители, дошли да наблюдават отплаването на флотилията и парадът на ветрилата. Големия купон отново беше около Шабаб Оман и Деваручи. Екипажът на Оманската баркентина изнесе истинско представление с гайди, екзотични униформи - смесица от арабски и шотландски мотиви - и развяти флагове. Индонезийците не останаха по-назад, екипажът се нареди по реите, за да поздрави за (пред)последно публиката, дошла да ги изпрати. Не след дълго всички кораби напуснаха пристанището и парадът на ветрилата беше поведен от поведен от гордостта на домакините - нашата баркентина Калиакра. След нея следваха полския Дар Молоджиежи, Деваручи и останалите кораби, заобиколени от огромен брой яхти, корабчета и дори един джет. От нос Галата покрай фара на пристанището и плажът, та чак до Евксиноград, участниците в парада на ветрилата бяха изпълнили целия залив. До където стигаше погледът, морето беше оцветено от шарените ветрила и разцветки, красящи мачтите на ветроходите. Най-малката яхта беше един швертбот с двучленен екипаж, който беше като малка точица на фона на Мир и Дар Молоджежи.

Кулуминацията настъпи в 16 часа, когато беше даден стартът на гонката към Истанбул. Вятърът вече беше набрал сила и макар че духаше от юг, не попречи на ветроходите на дигнат пълния си набор от ветрила. В единия край на стартовата линия бяха двата големи ветрохода и Калиакра, следвани от Деваручи, а в другия - ветеранът Александър фон Хумболт и английския барк Тенейшъс, пригоден за хора с увреждания. Наветрено на тях Бодрум бързо дръпна напред докато от подветрената им страна Дар Молоджежи набра скорост в средата на стартовата линия и поведе флотилията. Малко след това съвсем близо до нас премина Текла. Последния голям ветроход, който стартира, беше Мареа - двумачтова шхуна от Молдова. За съжаление след няколко часа на молдовците им се наложи да се върнат във Варна със счупена фок-мачта.

Трябва да похвалим организаторите за прекрасните условия за посетителите на пристанището по време на домакинството на Варна. Бяха осигурили всичко необходимо, за да могат варненци и гостите на града да се почувстват като част от проявата, дано това събуди интереса на повече хора към ветроходството и морските традиции. Пристанището вече получи висока оценка за домакинството от представителите на STI Питър Нюъл и Робин Сноук Хургрьоние, което ни дава надежда, че може отново да посрещнем етап от Tall Ships Race.

Докато пиша това повечето участници в Historical Seas вече са преминали финалната линия в Истанбул. Финалната линия беше пресечена първо от испанската яхта Ханса, следвана от руската Акела и украинската Тамара. Първи по коригирано време в клас A е руския Мир, следван от Дар Молоджежи, а Калиакра е трета. В клас B първи се класира Текла, която е и водач в общото класиране по коригирано време. Утре сутрин големите ветроходи ще преминат Босфора и ще акостират в Каръкьой близо до моста Галата, а малките ще бъдат настанени в Атакьой Марина.

Повече подробности и новини от регатата можете да получите от сайта на Sail Training International.

Галерията със снимки от домакинството на Варна на Historical Seas Tall Ships Regatta 2010 можете да намерите тук.



Регистрации

ENTRY FORM 2016 (online)
ENTRY FORM 2016 PDF
Regional Specialized Youth Sailing Sport Olympian Reserve School "Regional Yacht Club", Mykolayiv, Ukraine / Mercury/Меркурій
2016-07-31 15:25:25
Яхт Клуб Созопол / Finoor S
2016-08-05 10:38:42
СК.'Черно море бриз'' / Мистрал
2016-08-05 15:31:11
Всички регистрации


Новини

2000-2024 dev.bg-sail.org
website & programing bg-sail.org

time to create 0.2039