Калиакра участва в North Sea Regatta

2010-08-13 17:07:24, bg-sail.org

Учебно-ветроходният кораб „Калиакра”, който е в пристанище Хартълпуул, Великобритания, от 07 август с още 57 ветроходни кораби от различни класове ще участва в грандиозния парад на ветрилата в ранния следобед на 10 август.

От 9 август на кораба са 36 практиканти от 8 европейски държави, които под ръководството на трима опитни ветроходци от Холандия, Великобритания и Швеция ще изучават основите на морското дело, културата и обичаите на държавите, които представляват, особеностите на националните кухни, специфични блюда от които младежите на възраст от 15 до 25 години сами ще приготвят и сервират. В предстоящите 12 дни по време на прехода от Великобритания до Имуйден, Холандия предстои интензивна учебна и културна програма. Младежите ще участват пълноценно в живота на кораба – поддръжка, носене на вахти, ще помагат и на корабния готвач.

Младите ентусиасти се запознаха в киберпространството с помощта на създадения специално за целта  група във Фейсбук "Reuniting Europa at Sea - Kaliakra 2010", а някои от тях се срещнаха в началото на юни в Хартълпуул на предварителен уикенд, финансиран по проекта Youth at Sea. В тази амалгама от различни нации, младост, ентусиазъм, забавление с вкус на вятър и море има и три български деца. За съжаление четвъртото място от квотата на България остана свободно, поради липса на спонсори, които да осигурят втората част на финансирането, което проектът не поема. Интересът към проекта, чийто домакин през август е Учебно-ветроходният кораб „Калиакра”,на младежи от Великобритания, Холандия, Швеция, Чехия, Португалия, Италия  и Литва от друга страна е голям и техните квоти са запълнени преди месеци.

70 % от плаването на  младежите на борда на "Калиакра" се финансира по програма за международна интеграция на Европейския съюз. От първия ден започнаха младежите се приспособяват към живота на кораба. На 10.08.10 се проведе инструктаж за безопасност и започна обучението им за работа с ветрилата.

На 11.08.10 е старта на състезанието за ветроходи North Sea Regatta. Той ще бъде даден в 1300 UTC. В регатата участват 36 плавателни съда, 13 от които са съперници на Калиакра в клас А. Тази регата е уникална с това, че ще се проведе в нов формат. Вместо да се състезават в това кой ще измине предварително зададения маршрут за най-кратко време, капитаните ще разполагат с точно 120 часа за да изминат най-голямо разстояние. Това разстояние ще трябва да бъде изминато по комбинация от предварително зададени, алтернативни състезателни отсечки, като реда за преминаването им и конкретната комбинация се избира от капитана с оглед на това, по коя според него ще плава с най-голяма скорост. Възможните маршрути могат да бъдат видени на прикачената карта. В допълнение, корабът задължително трябва да пресече финала в рамките на зададеното време, което означава, че маршрута трябва да се подбере така, че това да не стане твърде рано, но и да не се закъснее.

Финалът трябва да се пресече на 16.08.10 в 1300 часа , след което „Калиакра”  ще продължи към Имуйден и след това към Амстердам, където ще участва във Фестивала Sail Amsterdam,  провеждащ се на всеки 5 години и привлича огромно количество ветроходи от цял свят и стотици хиляди посетители.

по материали на БМКЦ

Сателитно положение на ветроходите можете да видите на следния адрес

Повече подробности можете да получите на официалния сайт на проявата http://www.sailtraininginternational.org/events/2010-sail-training-international-events/

 



Регистрации

ENTRY FORM 2016 (online)
ENTRY FORM 2016 PDF
Regional Specialized Youth Sailing Sport Olympian Reserve School "Regional Yacht Club", Mykolayiv, Ukraine / Mercury/Меркурій
2016-07-31 15:25:25
Яхт Клуб Созопол / Finoor S
2016-08-05 10:38:42
СК.'Черно море бриз'' / Мистрал
2016-08-05 15:31:11
Всички регистрации


Новини

2000-2024 dev.bg-sail.org
website & programing bg-sail.org

time to create 0.2153