Честит празник на всички обичащи морето

2010-12-06 08:00:29, Петър Савов

Поздравяваме всички ветроходци, любители на морето. Нека на днешния ден да помислим не само за софрата, но и кой какво е постигнал през последната година в областта на ветроходството.  Нека не се делим на наши и ваши, а да бъдем само ветроходци. 

НИКУЛДЕН (6 ДЕКЕМВРИ). Никулден е празник в чест на св. Николай Чудотворец, който се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Той взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение. Ето защо българите почитат св. Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир - океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. Така, на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител. Мореплавателите, рибарите и техните семейства участват в тържествената църковна литургия, след което устройват общи празнични трапези, в чест на св. Никола. Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Според поверието шаранът е “слуга” на св. Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца, чийто празник българите наричат още “Рибни свети Никола”, “Мокри свети Никола” или “Рибена черква”. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”. Според обичая стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост - “кръхче” или “дъна” се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от “зли очи” и уроки. Българите почитат св. Никола и като семеен и родов покровител, пазител на дома, имота и стоката. На неговия празник се организират масови тържествени чествания, познати като “служба”, “светец”, “оброк”, “наместник” или “слава”. 



Регистрации

ENTRY FORM 2016 (online)
ENTRY FORM 2016 PDF
Regional Specialized Youth Sailing Sport Olympian Reserve School "Regional Yacht Club", Mykolayiv, Ukraine / Mercury/Меркурій
2016-07-31 15:25:25
Яхт Клуб Созопол / Finoor S
2016-08-05 10:38:42
СК.'Черно море бриз'' / Мистрал
2016-08-05 15:31:11
Всички регистрации


Новини

2000-2024 dev.bg-sail.org
website & programing bg-sail.org

time to create 0.2318