Яхта "Олимп" потъна край Созопол

2011-08-11 16:03:18, sailing.bg

Яхта с шестима души на борда потъна край Созопол, но хората бяха извадени от водата, предаде БНР. Сигналът за инцидента е бил получен на тел. 112 около 20.20 часа вчера.

Екипажът на яхтата е бил изненадан от силния вятър и бурното вълнение, които са насочили яхтата към камъните край остров Свети Иван, на които плавателният съд се е разбил и е потънал, уточнява агенция "Фокус".

Кореспондентът на БНТ в Бургас Веселин Григоров предаде, че яхта "Олимп", собственост на ТУ, е бедствала северно от остров св. Иван. На борда й е имало 6 възрастни и 1 дете. Силният северен вятър е затруднил спасителната операция, яхтата е потънала, но всички са били спасени.

Вятър, достигащ на моменти 18м/сек потопи яхтата "Олимп", уточняват от полицията. На 10 август около 19.50ч. в Локалния координационен център, който е част от интегрираната система за наблюдение на Регионален граничен сектор – Бургас, е получено съобщение за бедстващата яхта "Олимп" с шестима български граждани на борда, сред които и 12 годишно дете. Яхтата се е намирала в близост до остров Свети Иван край Созопол, но поради поривите на вятъра, достигащи на моменти до 18 м/сек, е станала неуправляема и заседнала в скалите около острова, разположени в северната му част. В резултат на съприкосновението със скалите корпуса на яхта "Олимп" се пропукал и започнала да навлиза вода. Бедстващите успели да слязат на острова, където изчакали пристигането на двата спасителни екипа, придвижващи се с катер на Морска администрация "Спасител 4" и кораб на Регионален граничен сектор – Бургас. Спасителните действия са ръководени от Локалния координационен център, като до остров Свети Иван е доплувал катерът, поради наличието на плитчини и скали. Около 21.40 ч. бедстващите граждани са откарани до созополското пристанище. 

Паралелно с възникналия с яхтата "Олимп" инцидент, служителите от Регионален граничен сектор – Бургас и Морска администрация са се отзовали на втори сигнал за бедстващи в морето двама мъже, които с рибарската си лодка са били в района на нос Колкита, южно от Созопол. Сигналът е получен, чрез тел. 112 в 20.35 ч., като рибарите са получавали светлинна сигнализация от патрул на Регионален граничен сектор – Бургас, разположен на скалите. Благодарение на мобилната навигация, осъществявана от Локалния координационен център, рибарите са успели да открият талян и да вържат лодката си за него, докато бъдат открити от катера на Морска администрация "Спасител 4" и от този на Регионален граничен сектор – Бургас. Бедстващите са били изтеглени с въжета от катера, който единствено се е приближил максимално до нос Колкита, поради наличието на плитчини и скали. Рибарите са откарани до созополското пристанище, откъдето са се прибрали по домовете си.



Регистрации

ENTRY FORM 2016 (online)
ENTRY FORM 2016 PDF
Regional Specialized Youth Sailing Sport Olympian Reserve School "Regional Yacht Club", Mykolayiv, Ukraine / Mercury/Меркурій
2016-07-31 15:25:25
Яхт Клуб Созопол / Finoor S
2016-08-05 10:38:42
СК.'Черно море бриз'' / Мистрал
2016-08-05 15:31:11
Всички регистрации


Новини

2000-2024 dev.bg-sail.org
website & programing bg-sail.org

time to create 0.1287