Васил Попов, двукратен носител на Златния глобус "Кор Кароли"

2003-12-22 00:00:00, вестник "Черно Море"

Биография
Шкиперът на яхта "Реа" Васил Попов е носителят за 2003 г. на Златния глобус "Кор Кароли". Това е второ отличие за него. През 1986 г. двамата със Светлозар Тенев спечелиха най-ценния трофей в българското ветроходство за I място (в клас V) в регатата Карлсберг (ТУСТАР). Тази година 49-годишният морски вълк и Пламен Ачев са обявени за No1 за плаването си от Ла Рошел (Франция) до Варна - общо 3210 морски мили, за времето от 9 май до 12 юни.

- Честито! Това е втори Глобус за Вас. Кое беше различното този път?
- Наистина, спечелих Златния глобус "Кор Кароли" за 2 различни плавания. Преди 17 г. регатата имаше изцяло състезателен характер, а тази година направихме туристическо плаване. ТУСТАР беше отлично подготвено начинание, ние бяхме с последен модел яхта от тогавашния спонсор БМФ. Нямахме проблеми, от нас остана да дадем всичко. Повод за последното плаване бе получаването на нова яхта за "Дифур - България".
При нас не е влизала нова яхта от 15 г. "Реа" беше именно тази бяла лястовичка! Надявам се да не остане единствена. Сегашният ни ветроходен парк е на възраст между 20 и 25 г., основно полско производство. Мнозина опитват любителски да направят нещо ново, но рядко успяват. Като представител на "Дифур" за България мога да кажа, че има лодки за средната ръка хора. Привидно сумата между 60 000 и 120 000 евро е голяма, но това е второто жилище, което може да се мести по най-добрите места в света. Затова инвестицията трябва да се разглежда в по-широк смисъл. Лично аз на море съм прекарал много време.
- Как протече плаването Ви?
- Мога да се похваля, че и двете плавания бяха с яхти, с които нямах никакви проблеми. Те бяха нови и качествени. "Реа" има възможност за бързо и лесно разгръщане на платната. Това дава комфорт на плаването, скоростта не е малка, 6 - 7 възла се поддържат без проблем. Имахме си пълно вътрешно оборудване, двигателят (29 к.с.) беше икономичен и в района на Средиземно море можеше да ни закара навсякъде, защото горивото стига за 5 денонощия. До Ла Коруня изкарахме без проблеми. Нямаше предварително определен маршрут, а само набелязани пристанища за отдих и зареждане с провизии.
Португалското крайбрежие ни посрещна със силен попътен вятър. Това ни позволи да поддържаме скорост 9 възла с намалени платна. Бързо пристигнахме в Кадис. Испанският град в подходите на Гибралтар е бил отправна точка на завладяването на Америка. Има интересни исторически забележителности.
Следваше да минем протока. Стеснението на брега създава условия за вятър по оста на канала. За наше нещастие от нос Трафалгар имаше насрещен вятър. Наложи се да плаваме плътно до испанския бряг.
- Имахте ли проблеми?
- Проблем бяха съоръженията за улов на риба тон, които "минират" района и затрудняват много работата на шкипера. През нощта преходът е опасен, затова отседнахме в едно градче, наречено Тарифа. Там се намира координационният център на диспечерите за Гибралтарския пролив. Посках разрешение да вляза на пристан, не ми отказаха и се вързахме. Беше вече тъмно и исках само да изкараме нощта. На сутринта установих, че времето не е променено, но може да се плава с намалени платна. На обед вече бяхме на Европа-пойнт (Гибралтарската скала), вятърът спря и настъпи типичното хубаво средиземноморско време. Температурите рязко се повишиха и поехме към Балеарите. Продължихме да поддържаме курс към испанския бряг. Но след 2 денонощия ни застигна силен източен вятър и реших да останем в Алмерия. Таксата е само 7 евро, има център с бани, фитнес и други екстри. На следващия ден продължихме при тежко време. Скрихме се на завет с още 5 - 6 яхти под нос Кабо де Гата и след 2 дни продължихме.
- И стигнахте остров Майорка...
- Там е особено интересно - брегът прилича на този северно от Калиакра, изрязаните заливчета са тесни. Виждаш скали, но в тях има процепчета, които водят до пристанищата. Благодарение на GPS се ориентирахме за курса, фар посочи и вярната посока. Попаднахме на място, където искат 60 евро на денонощие за престой на яхтата. Няма и плаж - само скали. На море са, а се къпят в басейни.
Както и да е, наложи се да останем, защото имахме нужда от провизии. Хвана ни и времето - чист щорм от северозапад. Заради високата такса и добрата посока на вятъра решихме да тръгнем. Развихме добра скорост към Сицилия. Нямахме план къде точно да спрем, надявахме се да стане ясно в южния бряг на острова. По този курс получихме и единствената повреда в плаването - беше отнесена от вълните предната навигационна светлина.
- Къде спряхте на остров Сицилия?
- Интернет ми помогна да намеря най-добрия вариант. Бяхме в най-югоизточната точка - Полцано. Заобиколихме и спряхме в Марзамеми порт - малко рибарско пристанище. В момента е яхтен център, който се развива силно. Там ни хареса, разгледахме останките от старите времена, много ни допадна виното. След 2 дни имаше и регата, поканиха ни да участваме, но нямаше за кога да се бавим. Тръгнахме в пълно безветрие към Гърция, половината разстояние се наложи да караме на двигател.
На 4 юни сутринта се откри нос Матапан. Вятърът се усили, но за съжаление срещу нас. След обяд заобиколихме нос Малея само на няколко метра от скалите. На следващия ден по обяд пристигнахме в Пирея. След 2 дни престой отплавахме. Вятърът се усили от север и след обяд достигна 20 м/сек. Вечерта се отбихме в порт Лаврион, за да изчакаме по-тихо време. Сутринта продължихме към Дарданелите. Времето беше силно и лавирахме с рифовани платна. Рано сутринта на 9 юни влязохме в протока. Вятърът беше насрещен и лавирахме с платна и мотор. В Мраморно море плавахме плътно покрай северния бряг. На следващия ден сутринта вятърът завъртя на север и само под платна можахме да продължим директно към Атакьой марина - Истанбул. След една нощ там поехме към Босфора и Черно море.
- Спирахте ли в други наши пристанища преди Варна?
- Не. От Босфора без почивка за 24 часа стигнахме до Варна. На траверс Галата имахме усещането, че се връщаме от неделно плаване в залива.
- След 3 г. във Валенсия е "Америка къп". Смятате ли да ходите?
- Доста време има дотогава, но много бих искал. Испанският град има хубави ветрове. Французите пък още "плачат", че отпадна тяхната кандидатура. Като стана въпрос за "Америка къп", да ти кажа, че съм бил в Ню Порт, където е имало стартове от регатите. Виждал съм дори яхтите, които са участвали. Има музей на яхтинга, единствен в света. Обиколихме го с внука на авиационния конструктор Сикорски - изобретателя на хеликоптерите. Подобни впечатления само затвърждават мнението ми, че плаването с яхта е хубаво нещо. Ако сравним плаването с търговски кораби и ветроходството, можем да се каже, че едното е прозата, а другото - поезията.



Регистрации

ENTRY FORM 2016 (online)
ENTRY FORM 2016 PDF
Regional Specialized Youth Sailing Sport Olympian Reserve School "Regional Yacht Club", Mykolayiv, Ukraine / Mercury/Меркурій
2016-07-31 15:25:25
Яхт Клуб Созопол / Finoor S
2016-08-05 10:38:42
СК.'Черно море бриз'' / Мистрал
2016-08-05 15:31:11
Всички регистрации


Новини

2000-2024 dev.bg-sail.org
website & programing bg-sail.org

time to create 0.2001